torsdag 11 februari 2010Lek, Idrott och Hälsa vecka 6!

Det är fortfarande helt FANTASTISKT att vi har den här vintern som ser ut att fortsätta ända fram till sportlovet!

Vi är riktigt lyckligt lottade som varje dag får åka skidor och skridskor på vår skola!! Det är som en berusning att se pärlbandet av skidåkare åka runt i spåren varje tillfälle de är ute! :) Det tycker jag är höjden av vettig rast-sysselsättning!:)

Det är som sagt mycket vinteridrott varje rast och eftermiddag på eftis och om vi ser 4 veckor tillbaka då vi började så har eleverna blivit riktiga skidåkar- och skridskoproffs! Bara att få på sig skid- och skridskoutrustningarna själva har de flesta börjat kunna göra själva! Vi lärare slet som ... i början, men nu behöver vi liksom bara "puffa lite" ibland så fixar barnen resten!

....Och vi har återupptagit sportlotteriet igen efter 1 veckas uppehåll enligt elevernas önskemål men har nu lite nytänk: För VARJE halvtimme man åker skidor eller skridskor får man en lott ( utöver idrotten)! Så en del elever brukar få 4-5 st lotter om dagen! :)

Måndagsgympan i Lilla Idrottshallen på Mariefredsskolan är också roligt att vi har på eftis, eftersom det är variationen som gör att det stimulerar till glädje och utveckling! Där får eleverna vara med och påverka hur de vill använda hallen. En del vill spela lagspel medan andra vill ha en bana och passa på med sådant vi inte har, som t ex rutschkana, lianer, ringar osv.

Idrottsämnet på schemat i veckan såg ut enl följande:

Måndag: Full fart med Röris 4 med extra konditionslåt! Vi väntar o väntar med stor spänning på att Röris 3 och 5 skall dyka upp! Dom hade fastnat på vägen, vi trodde vi skulle få dom i fredags..

Tisdag: Yoga! För första gången! En lugn meditationsstund där kropp och själ skall mötas siktar vi på att ha varje tisdag i Gula Huset från och med nu. Ulf köpte fina blåa yogamattor till oss som vi använder som våra små egna "rum" på golvet.
Alla är barfota och skall försöka tänka på andningen och koncentrera sig på sin egen kropp och göra nya yogarörelser för varje vecka. .
Vi pratade bl a om varför hjärnan måste få vila och hur gammal yogan är och var den kommer ifrån ( Den kommer från Indien och har funnits så länge människor har funnits, i flera tusen år..).
Vi blåste också upp varsin ballong och såg därmed att luften i ballongen var fylld med luft från våra lungor. Vi blundade, andades och lade en hand på magen och kunde då känna vad som händer med kroppen när man andas ( bilden)
Vi började med Barnets position, Bergsposition och Solhälsningen som är de vanligaste yogaställningarna. Förskoleklassen får göra detta nästa gång eftersom de var hos folktandvården denna gången.

Onsdag: Simning för 1:or och 2:or. Ryggsim stod på schemat idag. Alla 2:or och nästan alla 1:or simmar nu bröstsimmet tillräckligt bra. Nästa gång kommer att vara sista gången eftersom de då nått målen för året och då kommer det blir dags för förskoleklassen att åka i halvklasser igen på onsdagar efter sportlovet. 1:orna kommer att fortsätta åka nästa läsår.
Förskoleklassen åkte skridskor med Stefan denna onsdagsgympa.

Torsdag: Skidskytte! Alla elever åkte vår svåraste "svarta" bana med stora backar både upp och ner och i veckan hade vår "Skoter-Peter" kört upp 4 st straffrunds-cirklar efter banan som jag använde till skidskyttetema idag! Vid varje cirkel fanns en station med 3 "chanser" på olika sätt som man skulle klara. Om man missade någon av dom så fick man åka lika många antal varv i straffrundecirkeln som antalet missar på stationen. Max antal extravarv var 3 /station alltså. Det var riktigt skoj!!

Fredag: Vi körde Rööris 3!!! Jättebra var den!!

Trevlig Helg! :)
önskar Ulrika

1 kommentar: