fredag 14 september 2012

Hälsoprofil och Heartware v 37

Denna veckan var vår "Heartware-prinsessa" här med oss nästan hela torsdagen för att kicka igång och inspirera oss i ett nytt Heartware-år! Det blev en mycket lyckad dag och de yngsta i årskurs 1 som träffade Renata Chlumska för första gången blev eld och lågor och flera ville göra samma äventyr som hon gjort. Eleverna var mäkta imponerade över hennes mod och inställning vid läskiga och svåra situationer på hennes äventyr till Mount Everest-toppen ( och andra svåra bergstoppar ).

Med dessa yngsta talade hon mest om att man måste hjälpas åt för att nå bra resultat och att alla människor i en grupp är viktiga när man skall åstadkomma något, inte bara expeditioner. Det är viktigt att lyssna för att lära sig, och alla har något nytt att lära av andra om man bara lyssnar.

Årskurs 2:orna fick lite av det 1:orna fick, men även lite mer runt USA-expeditionen och hon betonade ännu mer att det är en mycket god egenskap att kunna lyssna och att man kan alltid lära sig något av andra människor, varje möte är unikt. Samarbetsförmågan var även här en viktig punkt i föreläsningen. Man ser ju ofta Renata som ensam under sina expeditioner på TV o likn, men sanningen är att hon aldrig skulle klara sig utan andra människor som kan en massa saker. Hon kunde jämföra det med att eleverna har lärarna i skolan på samma sätt. Som sherpor, som hon sade.

De äldre eleverna i åk 3-5 fick jobba med problemlösningar på Apberget i Hjorthagen i grupper om ca 5 elever i varje. Grupperna skulle skapa en egen expedition och beskriva allas delaktighet och vilka egenskaper var och en i gruppen hade som skulle passa till olika uppgifter för expeditionen.
T ex om man är pysslig med människor och har lätt för att lyssna så kanske man skulle kunna vara sjuksköterska eller läkare, om man var teknisk kanske man kunde vara mekanikern i gruppen. Expeditionsledare om man hade lätt för att delegera, bestämma och vara positiv. Sherpor i en grupp som bär allt material och som är glada och positiva kunde man också vara om man inte riktigt visste hur man är...
Här pratade hon också mycket om att alla måste hjälpas åt och att allas uppgifter har samma värde även om man har olika uppgifter. Vilka personliga egenskaper är då egentligen viktigast?
... Som slutgiltig gemensam nämnare hos alla dessa i en grupp så är det trots allt inställning och  människors Heartware som blir resultatet av det bästa man vill åstadkomma. Konstaderades efteråt.

Och sist men inte minst ville hon lära oss alla: Allt smittar! Det är så bra att vara G L A D!!! Då blir allt så mycket lättare och roligare!

... Fortsättning följer i detta spännande arbete.... :)

Sist men inte minst: Idag var det Skoljoggen  som avslut på veckan. Jag skriver mer om det nästa vecka då jag vet hur mycket pengar vi uppbringade från vår skola till SOS - barnbyarna i Afrika.
Alla sprang med liv och lust och var riktigt taggade när det var dags för start även om regnet öste ner hela förmiddagen. Jag måste säga att vi har väldigt tåliga, härliga och fina barn på vår skola! Det är roligt att göra stora evenemang med dom, det är så oerhört tacksamt och alltid trevligt!

Nu är det helg! Själv skall jag bl a heja på dottern som tar min plats i Halvmaran i Stockholm imorgon.

Sköt om er!!! <3 p="p">Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar