fredag 5 oktober 2012

Hälsoprofil och Heartware v 40

En vecka fylld med MUGI- tester, dvs motoriska tester. MUGI står för Motorisk Utveckling som Grund för Inlärning och det är ett testmaterial som utfärdats av idrottsprofessor Ingegerd Ericsson i Malmö som driver Bunkefloprojektet. Bunkefloprojektet som numera blivit en modell som kallas för Bunkeflomodellen är ett mycket lyckat projekt som startade för 13 år sedan i Malmö. Det innebar att eleverna på Ängsslättsskolan hade idrott och rörelse på schemat varje dag för att man ville se om det skulle leda till en gynnsam inlärning i klassrummet med bl a bättre koncentrationsförmåga och fokusering. Efter forskning på eleverna så visade det sig att det stämde! Framförallt i matematik och språk såg man klara förbättringar. Läs gärna mer om detta i boken "Rör Dig - Lär Dig" av Ingegerd Ericsson.
Vi på vår skola har sedan starten varit inspirerade av denna modell och är helt övertygade om att mycket rörelse leder till bättre studieresultat!
För att nu utveckla och göra vår Hälsoprofil ännu bättre genomför vi nu dessa MUGI-tester för att kunna jobba mer mot en medveten rörelseträning för de elever som behöver. Vi kommer att följa upp och göra på samma sätt igen i slutet av läsåret för att sedan jämföra resultaten. I och med våra test har vi nu som sagt chansen att hjälpa de som behöver träna lite extra på vissa rörelser och rörelsemönster och förhoppningsvis kan detta leda till bättre studieresultat, roligare skolgång och bättre självförtroende! Det är Linda Kempe på vår skola som är utbildad rörelse- och sensomotorisk reflexpedagog som kommer att jobba mycket med detta under året. En lyx tycker jag! Dessutom är det bra information för mig i mitt arbete att anpassa lektionerna efter det som gruppen visat sig behöver lite mer av på idrottslektionerna.

Vi har utfört testen följande: Linda Kempe har observerat alla eleverna och fyllt i Mugi-formulär medan jag instruerat eleverna i halvklass. I övningarna har bl a observerats elevens grovmotoriska förmåga, medrörelser, reflexer som inte inhiberats/reflexrester och balansförmåga.

Testet innehåller bl a kasta, fånga och studsa boll, hoppa jämfota, gå inåt med tårna, landaureflexen ( flygplansreflexen), krypa, åla, kullerbyttor, hoppa högt, hoppa brett och korsa medellinjen på olika sätt.

Lägger in ett par bilder från testet då eleverna går med tårna inåt, vilket inte alltid var så lätt även om det inte såg svårt ut när jag visade. Kunde man fixa till det med handen tro? Undrade en av killarna i 1:an :)

Ha nu en fin hösthelg!
..Gå gärna på damlagets innebandyseriepremiär ikväll kl 19.30 i Mariefredsskolans idrottshall om ni vill ha lite sporttips! :)


Kram UlrikaInga kommentarer:

Skicka en kommentar