fredag 31 januari 2014

Hälsoprofil & Heartware v 5

Ännu en vintervecka har kommit till sitt slut!

Vi har åkt en del skidor på idrotten och kommer att fortsätta med det även nästa vecka då vi kör upp riktiga spår i helgen på Apotekarängen så det skall bli ännu bättre för eleverna.
 Parallellslalom kördes idag med mycket stoj och stim och glada hejarop! Det var riktigt pirrigt, utmanade och skojigt, och jag kunde drömma mig tillbaka när jag själv tävlade mot mina bröder som liten då vi gjorde egna slalombanor såsom jag gjorde med eleverna idag.

- "Det känns precis som om vi är i fjällen!" ropade barnen.

Vi har i veckan mest haft backträning på längdskidorna, dvs att träna på att både ta sig uppför och nerför backen på ängen, som är riktigt lagom för barnen att börja i.
De har lärt sig att bära sina skidor med spetsarna framåt, vi har tagit upp att vi måste vara rädda om utrustningen och absolut inte gå på gruset, så man sätter på sig skidorna där det är ordentligt med snö. Vi har tränat på att ta sig upp om man ramlat genom att lägga sig på sidan och vi har försökt hitta balansen i nedförsbackarna genom att böja på knäna och vara något framåtlutad. Eleverna som är ovana vill gärna ha spikraka "rädda" ben och spänner sig så att dom ramlar, det är en konst att hitta känslan och slappna av och känna hur bra det går och hur roligt det är att svischa nerför backarna.
Att komma uppför backen är också en konst i sig i början, man kan saxa eller gå på sidan eller bara ta i med armstyrkan på stavarna. Vi har tränat och kommer fortsätta med det nästa vecka som sagt.


Inomhus i hallen har min praktikant Rebecka och jag haft "kortleksstafett", en memorystafett med mycket upphopp och löpning, med rejäl träningsvärk i barnabenen som en följd av det, vilket är bra ;).

Vi hade Renata här förra veckan som är vår mentor i Heartware och föreläste tre olika typer av Heartware-föreläsningar. Förskoleklasserna och 1:ornat hade en s k "Starlight"- modell där hon väcker intresset för äventyr och berättar hur hon gör när hon följer sina drömmar. Årskurs 2 hade en föreläsning med betoning på enveten träning och att vända trist till roligt genom att berätta om sin USA-expedition. De äldsta som träffat henne ett antal gånger hade fokus på flygcertifikatutbildningen, könsroller och resan upp till rymden med Virgin Galactic som inte är riktigt klar ännu. Men vi fick se ett klipp från YouTube hur det ser ut när hon skall upp och det är tre flygplan som åker som en katamaran upp i luften och släpper en del där Renata kommer att sitta i när de når rymden.  Det var häftigt.
Alla fick läxor som kommer att följas upp i början av mars. Hon kommer också hit i april för att ladda upp oss inför Sommarexpeditionerna.
Det var en mycket givande torsdag för ALLA när hon var här!

Härnäst står Vinterexpeditionerna för dörren v 7. Mer info på Aktuelltsidan och sidan om klassplaneringarna. Det blir heldagar i Åkers Styckebruk med WinterWildKids-koncept där man tävlar i grupper om att få matpoäng för att kunna laga mat i stormkök och en lååång skridskoåkning på eftermiddagen. Vi ser fram emot det!

Ha nu en fin helg allihop och vi kanske ses i skidspåren eller i nya stora sporthallen i Hammaren! :)
(.. som vi kommer att börja använda i vår skola lite längre fram!)
Vänliga hälsningar Ulrika

 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar