fredag 23 september 2011

Hälsoprofil och Heartware v 38

Igår hade vi Kickoff med Renata Chlumska i skolans tyngdpunktsområde Heartware.
På skolan beskriver vi Heartware ungefär på följande sätt:

"Erfarna rekryterare i företagsvärlden börjar alltmer inse att kandidatens mentala attityd är viktigare än personens kunskaper och erfarenheter. Utan energi och stark vilja att skapa resultat av kunskaperna är nyttan med kunnandet och erfarenheten mycket begränsad. Ett samlingsbegrepp för en positiv mental inställning är Heartware. Individer med mycket heartware sprider både glädje och harmoni till sina kollegor och vänner, medan en person med negativ och kritisk attityd kan förstöra både arbetsklimat och effektivitet i en grupp. Om barn redan tidigt kan lära sig tro på sig själva, se möjligheter istället för problem, våga visa uppskattning och civilkurage, vara uthålliga, tåla motgångar etc har de fått en stark grund som komplement till sitt ”Brainware” - sina kunskaper. Gripsholmsskolan har infört Heartware som läroämne. Renata Chlumska verkar som mentor i ämnet för både elever och lärare i skolan."

Vi jobbar genomsyrande i skolan med detta men har det också som ett eget ämne på schemat. För att mer konkret jobba mot det så genomförde vi som ni vet en Äventyrsexpedition i en Renatas minivariant av USA-expedition ( paddla 6 km- klippklättra-cykla 10 km- geocacha = 7 timmars exp) sista skolveckan förra läsåret vilket vi kommer att ha som tradition och utveckla till nästa sommar med att de äldsta eleverna i åk 3 och 4 även lägger in simning och övernattning i skogen. Togs emot med jubel och klang igår!! ;)

Som ett steg 2 i Heartware-arbete med årskurserna 2-4 som haft det ett år har vi nu också siktet inställt på en Vinterexpedition i Januari där eleverna själva skall få vara med och utforma en expedition tillsammans som vi kommer att genomföra. Troligtvis på bl a skidor och skridskor. Vi skall ha det färdigplanerat den 27 okt. Så igår handlade Renatas föreläsning mycket om vinterexpeditioner som är svårare än sommarexp. Det var mycket från Mount Everest, Kilimanjaro och Shishapangma-expeditionerna.

Årskurs 1 på vår skola började igår från början där hon berättar om Mount Everest och USA-expeditionen och fick "Drömäventyret" som läxa till nästa gång, där de skall fundera ut ett eget drömäventyr och beskriva mål och målbilder, delmål, utrustning osv.

Det var många som ville fråga och prata med Renata igår, bl a om Rymdäventyret nästa år och Månen som hon planerar efter det, att bestiga bergen där. En del känner sig oroliga för att hon skall flyga iväg från månens mark och dö om hon inte binder fast sig när hon kommer dit. Barnen önskar också att hon tar med sig månstenar till oss och ev sätter upp en Gripsholmsskolan-flagga :)

Många undrar när hon är rädd och vad som är roligast och jobbigast och varför hon låter så ledsen när dom filmar henne när hon når toppen på Mount Everest? Men hon har ju då gråten i halsen för att hon nått sitt mål, är så lycklig och samtidigt trött och utmattad. Vi får också se en filmsekvens när hon är så utmattad på vägen till toppen så att hon bara lägger sig ner och gråter. Men det är det som är grejen, att man får bli trött och ledsen ibland, men sen gäller det att resa sig och gå vidare igen.

Och när Anton frågade om hon inte hade någon motor med sig när hon åkte runt hela USA fick såklart svaret att: SJÄLVKLART! - Motorn sitter ju här uppe i knoppen!! Här är den! sa Renata då och pekade på sitt huvud!

Nästa vecka börjar vi jobba med läxorna Vinterexpedition och Drömäventyret på en idrottslektion med mig och jobbar sedan vidare med resp lärare enligt Trageton-modellen. 27 okt skall vi Skypa på storbildsskärm med Renata igen och gå igenom läxorna och få feedback och ny inspiration.

På idrottslektionerna denna veckan har vi haft konditions/hinderbanor med olika grovmotoriska moment, lite innebandy och löpning. Fr o m nästa vecka är vi inne med alla varje ordinarie idrottslektion ett tag framöver eller tills jag meddelar om det sker något annat.

I princip alla har haft med sig kläder och duschhandduk denna vecka, det har fungerat jättebra. Däremot måste vi jobba vidare med att prata med barnen om att se till att få med sig alla sina kläder och skor från omklädningsrummet och ha bättre ordning när man lägger kläderna i en hög eller hänger upp, istället för att kasta på golvet. Prata gärna också om det hemma, det märks så mycket tydligare när det kommer påminnelser från flera håll! Titta igenom kvarglömda-kläder-tunnan och hyllan utanför omkl.rummen, där ligger redan massor av idrottskläder och skor!
Vi jobbar också vidare med att en vuxen ALLTID måste finnas till hands därnere.

På tisdag är det cykel- och NO-utflykt med årskurs 1-3 till Utsiktsberget på Hedlandet. Då är vi borta hela dagen. KUL!

Ha nu en fin helg!
Själv skall jag ev springa Lidingöloppet imorgon! Blev lite sugen att slå km-tiden efter Halvmaran förra helgen :)

//Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar